Wat voel ik mij BEVOORRECHT!

Wow, wat ben ik onder de indruk van hoe ver zorg en service k√°n gaan, als men zich echt “dienstbaar” opstelt!

De reden
Ik was, samen met manlief, die ik verder bij zijn zeer bijzondere naam Jan zal noemen ūüėČ , voor het eerst een cruise maken tot j.l. woensdagochtend. De verste bestemming was St. Petersburg, waar Jan erg ge√Įnteresseerd in is (al heel lang, sinds hij Rusland postzegels spaart van de Sovjet Unie-tijd) en waar ik gaande weg ook steeds meer interesse in kreeg. Dat er drie Scandinavische landen “aangedaan” werden sprak mij meer aan, want dat wilde ik al heel lang zien! Dus voor ieder wat wils, zogezegd.

Ik was erg goed op de hoogte van alle “ins en outs” aan boord, dankzij de enorm leuke mailwisseling en telefoontjes met Marja (die ik slechts van Twitter kende)… en die meer cruise-ervaring had! Dat was fijn voor mij. Ik hou van wat avontuur, maar ook van wat zekerheid.

Prachtig cruiseschip voor 2000 gasten en 950 bemanningsleden.
Aan boord: 3 zwembaden, diverse¬†whirlpools, sauna, schoonheid/haar-en massage salon, fitnesscentrum, tafeltennistafels (waar Jan niet weg te “slaan” was, dat doet hij al 33 jaar of zo), een enorm theater, bioscoop, diverse dansgelegenheden, bars, caf√©s en zo’n 5 restaurants, waarvan √©√©n in buffetvorm (maar dan ook¬†gigantisch!). Al onze kleren zitten natuurlijk wat strak, na zulke verwennerij!
De (binnen)hut was uiterst comfortabel, werd enorm goed onderhouden door onze “room attendent”, o.a. 2 x per dag schone handdoeken en alvast opengeslagen bedden ‘s avonds, met chocolaatje op het kussen ūüėČ

Ervaring
Het was een zeer bijzondere ervaring, in de eerste plaats was het onze allereerste cruise ooit, in de tweede plaats vierden wij op deze wijze ons 40e huwelijks jubileum! Met o.a. een bijzonder diner in 1 van de specialiteiten restaurants (Frans) aan boord, waarbij wij een ander stel, waar wij goed mee op konden schieten, uitgenodigd hadden aan te schuiven (alle tafels waren al bezet, wij hadden bijtijds gereserveerd). Het was erg gezellig en heel erg speciaal. Ook was er een enige verrassing voor ons bedacht door het personeel. Ik had gemeld dat wij onze huwelijksdag vierden en er kwam, toen wij op ons dessert zaten te wachten, een ober met een schaal met stolp naar ons toe, waarop onze bestelde kreeft zou zitten.. Ik zeg: “Man, wij zijn al aan ons dessert toe en hebben zeker geen kreeft besteld!” Toen beweerde hij dat wij dat als dessert wilden… Hij kon zijn lachen niet inhouden en ik kreeg natuurlijk al een vermoeden. Hij onthulde vervolgens een beeldig chocoladetaartje met “Happy 40th anniversary” erop. Die trouwens ook heerlijk smaakte! Met zijn viertjes opgegeten. Enorm leuk van dat restaurant natuurlijk! Erna kregen wij natuurlijk nog ons bestelde dessert, ik was meer dan vol en kon niet alles op!
Maar wat was dat een bijzondere avond.

Bestemmingen en hoe en wat
Wij hebben 6 steden gezien, waarvan St. Petersburg 2 dagen in de haven en hebben 4 hele dagen op zee doorgebracht. Eerste haven was Warnemunde, (voormalig Oost-) Duitsland, erna Tallinn, Estland, dan 2 dagen Rusland dus, toen Helsinki, Finland, vervolgens Stockholm, zweden en Kopenhagen, Denemarken.
Wat een prachtige steden allemaal. St. Petersburg was toch wel het meest bijzonder! De pracht en praal, die je op foto’s ziet, is in het echt zeker zo mooi. De Hermitage schitterend, maar voor mijn benen(en rug) hebben ze het t√© groot gemaakt! Ik moest afhaken na enkele uren rondslenteren langs al die kunst en bijzonderheden. Wij waren met een groeps excursie mee, anders was het qua visum nogal lastig te regelen en dit voelde ook wel veilig. Dus 2 dagen op excursie. Wij zijn niet zulke groepsdieren, maar vooruit. Wij hebben wel veel gezien in die 2 dagen. Een dag een bustour, waarbij wij er zo’n 4 of 5 keer uit “mochten”.

In alle andere steden namen wij de shuttlebus vanaf de haven naar het centrum en “trokken ons eigen plan”. Heerlijk in ons eigen tempo alles bekijken wat wij wilden. In Kopenhagen een boottocht gemaakt door de haven en wat kanalen, met veel uitleg erbij. Erg leuk. Die schattige gekleurde huisjes, die soms qua vormgeving een beetje aan Nederland deden denken (trapgevels/klokgevels etc.)
Tallinn, Estland, was trouwens ook heel erg mooi en bijzonder. Daar hoor je te weinig over, vind ik.

Kortom, wat mij betreft doen wij voortaan elke vakantie op deze manier ;-), maar die kans is niet zo¬†re√ęel, want het kost alles bij elkaar toch wel wat. Maar dat wij dit opnieuw gaan doen, is zeker! Even sparen…

Dat wilde ik even delen met al diegenen, die interesse hebben/hadden voor mij en onze reis.

Geniet van dit heerlijk zonnige “bonus-weekend”!
Warme groet
Stella

Dit bericht is geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink.