Weetjes en Nieuws

Weetjes en Nieuws

RECEPT VLOEIBARE ZEEP MAKEN MET WASNOTEN

wasnoten 2

Vloeibare zeep van wasnoten kan je als basis gebruiken om natuurlijke en milieuvriendelijke reinigingsproducten te maken.

Wat heb je nodig om vloeibare zeep te maken met zeepnoten?
• 15-20 wasnoten
• 6 kopjes water
• Gesteriliseerde container om de vloeistof te houden

– Kook de zeepnoten in de 6 kopjes water voor ongeveer 20 minuten tot een geelbruine vloeistof. Stamp de schillen voortdurend terwijl het aan het koken is om alle saponinen uit te krijgen.
– Na 20 minuten doe je het vuur uit met een deksel op de pan.
– Zeef de noten uit de vloeistof door een fijne zeef.
– Sla het op in een gesteriliseerde fles.
– Schudden voor gebruik.

Let op:

  • De vloeistof is niet lang houdbaar en zal op den duur gaan schimmelen. Het beste is om de vloeistof in de koelkast te bewaren. Je kan het langer bewaren door azijn toe te voegen. Azijn is een fantastisch conserveermiddel en zal enkele weken toevoegen aan de houdbaarheid. Ook zou je de vloeistof kunnen invriezen.
  • De vloeistof zal je ogen prikken als je niet oppast, dus als je het gebruik om je gezicht of haar te wassen, vergeet niet om de ogen gesloten te houden.

HOE GEBRUIK JE VLOEIBARE WASNOTEN ZEEP?

De overgebleven gekookte schillen kun je:
• In een stoffen zakje doen en gebruiken om de was te doen. Lees hier meer over het gebruik van zeepnoten om kleding te wassen.

  • De saponinen zijn stoffen met anti-parasitaire en immuniserende werking. Deze stoffen zijn schadelijk voor insecten. De wasnootboom produceert saponinen als afweermechanisme tegen vraat.
    De schillen zijn daarom goed te gebruiken tegen slakken of ongedierte bij planten.

Recepten vloeibare wasnoten zeep

Allesreiniger

Ingrediënten:
* vloeibare wasnoten zeep
* Baking soda
* Citroensap
* Witte azijn

Meng de vloeistof met zuiveringszout, citroensap en witte azijn tot het de consistentie heeft van tandpasta. Gebruik een borstel en je kunt hiermee je keuken en badkamer schoonmaken.

Glasreiniger

Voeg twee eetlepels witte azijn en twee eetlepels vloeibaar wasmiddel in een spuitfles met water. Voeg enkele druppels etherische oliën als je wilt. Goed schudden voor gebruik.
Vaatwasser

Gebruik 4 schillen van de zeepnoten in het bestek mandje. Voeg witte azijn toe als natuurlijke glansspoelmiddel.

Algemene huishoudelijke reiniger

Voeg het vloeibare wasmiddel in een spuitfles. Je kunt nog witte azijn of essentiële oliën toe te voegen als je wilt. De oplossing kan o.a. gebruikt worden op kasten en kasten, muren en deuren, vloeren en tafels.
Wasnoten insectenspray

Giet wat vloeibare zeepnoten vloeistof in een kleine spuitfles. Spray de huid met de vloeistof. Dit zou werken tegen muggen en het is milieuvriendelijk. Voor extra kracht voeg neem olietoe.

Shampoo

Deze veelzijdige bes is geweldig voor het wassen van het haar. Het wordt zelfs gebruikt in de Ayurvedische geneeskunde om haaruitval te voorkomen. Lees hier hoe je een shampoo kan maken met zeepnoten.

 

Of

Wasnoot extract maken

Wasnoot extract- natuurlijke zeep maken

Voor witte en lichtgekleurde was adviseren wij een vloeibare wasnoot extract te maken. Dit wasnoot extract kan ook worden gebruikt als natuurlijke zeep voor het wassen van de handen, shampoo of als allesreiniger.

Voor de bereiding van een vloeibare wasnoot extract gaat u als volgt te werk:

  • Voeg 150 gram wasnoten toe aan in 1 liter water in pan
  • Water met wasnoot schalen aan de kook brengen
  • 5-10 minuten de wasnoten laten pruttelen, onder voortdurend roeren en stampen
  • Daarna vuur uit en 10 minuten laten staan met deksel op pan;
  • Water met wasnoten door fijne theezeef en trechter in schone bij voorkeur glazen kinderveilige fles;
  • Water met wasnoot extract nafilteren met koffiefilterzeef, of panty(anders kans op vlekvorming witte was);
  • Laten afkoelen, labellen schadelijk bij inname met datum;
  • Fles met wasnoot extract bij voorkeur bij wasmiddelen bewaren;
  • Wasnoot Extract ongeveer een maand te gebruiken (zal op den duur gaan schimmelen);

Wasnoot extract SCHUDDEN VOOR GEBRUIK.

Thee voor het reinigen van parasieten en toxines: Een behandeling voor meer dan 50 Kwalen

Met, zoals te verwachten natuurlijk, weer o.a. Kurkuma erin!

Kurkuma_vers_poeder

 

 

 

 

Ik kwam dit recept tegen op internet (zelf niet geprobeerd, daar ik al zoveel andere aanpassingen heb momenteel..)  voor een helende pittige drank voor vele kwaaltjes, om het lichaam van gifstoffen te reinigen. Deze drank heeft ook sterke anti-inflammatoire eigenschappen en het werkt 100 procent. Alle ingrediënten samen gecombineerd in deze drank maken het een effectief geneesmiddel dat uw lichaam ontgift en de parasieten doodt.

Ingrediënten die nodig zijn om deze genezende pittige drank te maken:

Gember – U hoeft alleen de gember wortels nodig die kunnen worden gevonden in alle supermarkten het hele jaar door. Ze zijn helemaal niet duur. De gezondheidsvoordelen van gember zijn al meer dan 2000 jaar bekend en de mensen zijn erin geslaagd om er veel gezonde drankjes en medicijnen van te maken. Gember is goed tegen braak problemen, maagslijmvlies, en het bestrijdt inflammatoire aandoeningen.

Kurkuma – Naast het feit dat het een geweldige specerij is, wordt kurkuma gebruikt vanwege zijn anti-veroudering, anti-inflammatoire en antioxiderende eigenschappen. Kurkuma heeft een gouden kleur als gevolg van de magische stof genaamd curcumine. Curcumine geeft kurkuma tevens zijn gezonde eigenschappen.

Kurkuma zit vol vitaminen en mineralen die ons lichaam nodig heeft. Het kan worden gebruikt om verschillende ziekten te behandelen. Onderzoekers hebben aangetoond dat kurkuma een lage absorptie heeft en een snel metabolisme die leiden tot een relatief lage biologische beschikbaarheid in het lichaam.

Kaneel – Kaneel wordt meestal gebruikt als specerij en het heeft zeker een geweldige smaak. Naast de heerlijke geur en smaak heeft het vele medische eigenschappen die nuttig zijn voor ons lichaam zijn. Bij het kopen van kaneel, Zoek naar Ceylon kaneel dat is het beste type kaneel.

Het medisch gebruik van kaneel is toegenomen in de afgelopen jaren vanwege de vele gezonde eigenschappen. Sommigen van hen zijn de natuurlijke en veilige uitstraling en het kan een goede manier zijn om uw dieet een beetje te zoeten, en te genieten van de heerlijke smaak op hetzelfde moment.

Kokosolie – Er is simpelweg geen voedsel in de wereld, zoals kokos, dat zoveel gezonde ingrediënten herbergt, en de hoge voedingswaarde heeft, dankzij het middellange keten verzadigd vetzuur. Dit zelfde zuur geeft de kokosnoot de mogelijkheid interne parasieten uit te spoelen. Het voorkomt ook de ontwikkeling van interne parasieten en ontgift je lichaam.

U kunt kokosolie gebruiken als ingrediënt in smoothies.

Honing – Wie kent niet over de ongelooflijke gezondheid eigenschappen van honing. Het kennen van het feit dat het al duizenden jaren wordt gebruikt vertelt al genoeg. U kunt de honing toevoegen aan uw bad water, gebruik het als een gezichtsmasker, gebruik het in uw dieet, of in een drankje. Honing heeft anti-bacteriële, en anti – inflammatoire eigenschappen die verschillende ziekten, infecties, huidaandoeningen en emotionele stress kunnen behandelen.

Het belangrijkste ingrediënt in honing is fructose dat is een suiker uit fruit bronnen. Het geeft honing een langwerkend vermogen. Als we fructose vergelijken met witte suiker, ontbindt fructose langzamer dan de witte suiker, wat resulteert in een matige stijging van de bloedsuikerspiegel.

Honing is vol eiwitten, vitaminen, mineralen zoals ijzer, koper, fosfor, kalium en natrium.

Dit is het recept voor de genezende pittige drank voor vele kwaaltjes, om het lichaam van gifstoffen te reinigen:

1 theelepel geraspte gemberpoeder
½ theelepel kaneelpoeder
½ theelepel kurkuma poeder
1 theelepel kokosolie
1 theelepel honing
1 kopje warm water

Meng alle ingrediënten bij elkaar en je hebt een genezende pittige drank voor vele kwaaltjes om het lichaam te reinigen van giftige stoffen.

Bron: http://www.yourfoodcorner.com/2015/07/tea-for-cleaning-of-parasites-and-toxins-a-cure-for-over-50-ailments/

Fruitzuren:

Fruitzuren worden vaak gebruikt als ingrediënt voor huidverzorgende producten. Maar fruit bevat ook antioxidanten die je huid van binnen uit veel goed doen.

Eet deze fruitsoorten en smeer ze op je gezicht voor een stralende huid.

Eten en smeren

We besteden handenvol geld aan smeerseltjes die de huid jong, fris en rimpelloos moeten houden, maar vergeten vaak de verzorging van de huid van binnenuit. Deze fruitsoorten doen je huid goed. Je kunt ze zowel op je gezicht smeren als opeten. Wel voorzichtig zijn als je weet dat je last hebt van allergieën.

Appel
De gewone huis-tuin en keuken appel heeft een aantal positieve eigenschappen voor je gezondheid en je huid. Zo bevat de appel veel antioxidanten als flavonoïden en fenolen die je huid verstevigen en helpen je huid jong en elastisch te houden. Als je ze ziet, kies dan voor Red Delicious of Granny Smith, deze bevatten het meeste gezonde stoffen. Eet ze bij voorkeur met schil, wel heel goed wassen of voor biologisch kiezen. Het sap of de rasp van een appel kun je op je gezicht smeren eventueel met wat honing.

Ananas
Ananas bevat een enzym brom Elaine dat deel uitmaakt van veel medicijnen voor de huid. Het werkt desinfecterend, gaat fijne lijntjes tegen. Daarnaast is de ananas rijk aan vitamine en mineralen. Als je een ananas eet dan krijg je veel vitamine C en mangaan binnen en het werkt ontstekingsremmend.

Avocado
Beter dan de avocado kan je waarschijnlijk niet eten voor je huid. Deze vrucht bevat het meeste vitamine E en veel antioxidanten. Avocado helpt je huid soepel te blijven en gaat veroudering tegen. Het speelt ook een rol bij de vernieuwing van de huidcellen. Een masker van fijngeprakte avocado helpt goed bij een droge huid.

Citroen
De citroen staat bekend om de grote hoeveelheid vitamine C. Maar de citroen heeft ook een reinigende werking. ‘s Ochtends een glas water met een halve uitgeperste citroen heeft een ontgiftende werking op de lever. Het is een kleine moeite en je huid zal er na een tijdje frisser uit gaan zien. Door met de binnenkant van een citroenschil over je huid te wrijven kun je sproeten en ouderdomsvlekjes oplichten.

Banaan
Het voordeel van bananen is dat je ze het hele jaar kan kopen. Banaan bevat vitamine A, B en E, ijzer, magnesium en kalium. De vitamines en mineralen en de natuurlijke vetten die de banaan bevatten, hebben anti-verouderend effect als je de banaan eet, maar je kunt een ook een maskertje maken van (een rijpe) geprakte banaan. Meng het met wat citroensap.

Mango
Mango is niet alleen een lekkere vrucht maar is ook nog eens gezond en doet je huid veel goed. De mango bevat veel vitamine C en A en is rijk aan antixodianten. Een belangrijk ingrediënt van de mango is beta-caroteen dat helpt dode huidcellen te verwijderen, de huidcellen te vernieuwen en gaat zo huidveroudering tegen. Verder herstelt de mango de elasticiteit van de huid.

Papaya
Deze vrucht is niet altijd in overvloed verkrijgbaar, maar als je hem ziet neem hem dan mee. Als je het pulp van je papaya op je huid smeert dan zorgt het enzym papaïne voor een desinfecterende werking. Bovendien verwijdert het dode huidcellen. De papaya is ook heel gezond om te eten. Hij bevat veel vitamine C en helpt bij de spijsvertering.

De huid is een afspiegeling van je gezondheid, wordt vaak gezegd. Gezonde voeding en voldoende lichaamsbeweging spelen daarbij een belangrijke rol.

Het volgende is in ieder geval essentieel:
1. drink voldoende
2. eet voldoende vezels
3. zorg voor een goede bloedcirculatie, door beweging en/of massage
4. eet zo min mogelijk suiker en snelle koolhydraten
5. schrap niet alle (gezonde) vetten uit je voeding

Nieuws:

Raw chocolate Workshop 

Op 9 april was er weer eindelijk een keer de Raw Chocolate workshop! Het was een groot succes! Zó heerlijk dat ik weer in staat ben af en toe een workshop te geven!

Ik plan binnenkort weer een nieuwe in… Hou dus mijn site en Social Media in de gaten, als je interesse hebt..

Nieuw!

Er is ook een product bijgekomen trouwens: Elke keer als wij Frisse Dag deo sticks maken, maken we ook enkele mini deo sticks van 5 á 6 ml (lippenbalsem stick grootte).

Die kun je nu mee bestellen, voor maar € 3,50 per stuk. Superhandig in de toilettas voor een weekend/weekje weg b.v.

Nieuws:

Ik heb mijn keus gemaakt w.b. de producent, die mijn Miracles lijn gaat maken. Ik hou het nog even voor me, tot alles op de markt komt. Dat zal ongeveer half mei worden….Spannend!

Er gaan i.v. hiermee wel een aantal producten van de Stella’s Miracles lijn verdwijnen. Zoals de Extra vette Voetenbalsem, die is n.l. hetzelfde als de extra vette Bodybalsem. En zo nog wat Miracles.

Het worden voorlopig slechts 5 Miracles, de top 5, meest favoriete producten:

Frisse Dag Deo, Stralende Lach (tand-)pasta in zoet en in zoute variant, Pluk de Dag crème en Goede Nacht crème. Na gebleken succes komen er over een tijdje dan weer 5 bij etc.

Ik hou jullie op de hoogte…

Weetje:

Jaaa, daar heb je Stella weer, met haar verhaal over tarwe en gluten etc…:-) Het is dan ook een flink probleem aan het worden, overal om mij heen. Daarom toch nog even dit delen.

Waarom gluten en vooral tarwe een probleem (kunnen) zijn.

Haal tarwe uit je dieet, en je doet het beste wat je voor je gezondheid kan doen “(Cardioloog en glutenexpert William Davis, auteur van de bestseller Broodbuik) 

Maar ook al heb je niet meteen een duidelijke reactie na het eten zoals mensen met coeliakie, de kans is groot dat gluten je darmen geen goed doen. Er zijn zelfs wetenschappers die zeggen dat dit voor 81 % van de mensen geldt. Deze mensen hebben een grote kans om glutensensitiviteit te ontwikkelen. Bij mensen met glutensensitiviteit worden de darmvlokken niet aangetast zoals bij mensen met coeliakie (Nijeboer et al, 2013), maar kan er wel tijdelijke doorlaatbaarheid van de darmwand ontstaan. Daardoor kunnen gluten en andere stoffen die er niet horen toch in de bloedbaan terecht komen en een lichte ontstekingsreactie tot gevolg hebben.

Symptomen van gluten intolerantie

Mensen met een glutensensitiviteit hebben vaak last van buikpijn of moeheid na het eten van gluten. Verteringsklachten zoals diarree, verstopping, een opgezette buik, plakkerige ontlasting of gewichtsverlies kunnen duiden op een slechte vertering van gluten. Behalve verteringsklachten uit het zich vaak ook in allerlei andere klachten elders in het lichaam zoals ontstekingen in de huid (psoriasis of eczeem), in de gewrichten (artritis), luchtwegen (astma, allergieën) en hersenen (duizeligheid, slecht geheugen, brainfog etc.).

Bij een echte glutenallergie (coeliakie) kan er door de beschadiging van de darmwand geen goede opname plaatsvinden van voedingstoffen, met name ijzer, calcium en vitamine D. De eerste symptomen zijn dan ook meestal tekenen van een tekort aan die stoffen: bloedarmoede, vermoeidheid en aften. Daarnaast kan coeliakie leiden tot tal van andere klachten zoals vermoeidheid, bloedarmoede, botontkalking, onvruchtbaarheid en depressiviteit.

Voor mensen met coeliakie geldt dat elk spoortje van gluten de darm opnieuw beschadigt. Door glutenvrij te gaan eten krijgt de darmwand de kans om te herstellen. Hoe eerder dit gebeurt hoe beter. Coeliakie-patiënten moeten levenslang glutenvrij eten om de darmen heel te houden.

Voor mensen met een overgevoeligheid voor gluten zijn gluten niet persé uit den boze. Het verschilt per persoon hoeveel gluten het lichaam kan verdragen zonder klachten te krijgen. Hierbij is het dus vooral een kwestie van goed luisteren naar je eigen lichaam. Voor mensen die een glutensensitiviteit hebben geldt dat ze zich meestal na 1 of 2 weken geen gluten eten al een stuk beter voelen. Ze hebben minder last van spijsverteringsklachten, winderigheid, hoofd of gewrichtspijnen en kunnen zich beter concentreren en zijn minder vaak moe (Enders, 2015

Uit onderzoek blijkt dat ook voor mensen met een overgevoeligheid voor gluten geldt dat ze meestal baat hebben bij een constant glutenvrij menu (Di Sabatino, 2015)

Hoe eet ik glutenvrij?

Omdat tarwe zo’n groot onderdeel uitmaakt van ons menu, kan het een hele opgave lijken om glutenvrij te gaan eten. Bijna 20 % van de calorieën die wereldwijd gegeten worden komen uit tarwe. Brood, pasta, pizza, gebak en koekjes worden allemaal van tarwe gemaakt. Daarnaast kom je gluten ook tegen in heel veel andere producten uit de supermarkt, waaronder kant-en-klare soepen, snoepjes, sterke drank, vruchtendranken, bouillonblokjes, vleeswaren en bier. Gelukkig wordt het een stuk makkelijker om glutenvrij te eten als je de kant-en-klare producten links laat liggen en vooral voor verse producten kiest.

Combineer glutenvrij met koolhydraatarm

In veel supermarkten vind je tegenwoordig een heel schap met glutenvrije producten. Hoewel dit een makkelijke manier is om vervanging te vinden voor standaard producten zoals brood, wraps of cake, raad ik het niet aan. Afgezien van dat het glutenvrij is, scoren deze producten namelijk erg laag wat betreft voedingswaarde. Ze bevatten vaak diverse kleur-geur en smaakstoffen die je gezondheid geen goed doen.

Bovendien zijn de gedroogde zetmelen van rijst of mais die in veel glutenvrije producten worden gebruikt voor je lijf nog steeds een suikerbom. Koolhydraten worden in je lijf immers afgebroken tot glucose. En omdat deze producten meestal ook nauwelijks vezels bevatten doen ze je bloedsuikerspiegel heel snel stijgen.  Bloedsuikerspiegelschommelingen zijn nou juist één van de meest ongezonde effecten voor je lijf en werken allerlei verouderingsmechanismes in de hand.

Je kunt ook prima glutenvrij eten zonder al die vervangende producten te gebruiken. Voor je gezondheid is het beperken van vooral snelle koolhydraten sowieso één van de beste dingen die je kunt doen, en dat is prima te combineren met een glutenvrij dieet. Het kost alleen iets meer tijd en moeite om gezonde alternatieven voor brood en pasta in je menu te integreren. Maar de energie die het je zal opleveren zal de moeite zeker waard zijn!

Eet liever voedingsmiddelen die per definitie glutenvrij en onbewerkt zijn, zoals groenten, fruit, noten, zaden, vlees en vis. Om je op weg te helpen geef ik hieronder aan wat de gezondste alternatieven zijn voor tarweproducten die we veel gewend zijn te eten.

Als je gevarieerd eet met veel verse groenten, noten en zaden, glutenvrije granen en gezonde vetten zul je door een glutenvrij dieet niet snel voedingsstoffen missen. Granen bevatten vooral veel koolhydraten, en daar krijgen we over het algemeen meer dan genoeg van binnen. Ook in fruit, zetmeelrijke groenten, noten en peulvruchten zitten koolhydraten. Naast de koolhydraten bevatten granen ook voedingsvezels, ijzer, vitamine B1 en foliumzuur. Maar die krijg je ook ruimschoots binnen als je onderstaande producten aan je dieet toevoegt:

boekweitkorrels en -vlokken, quinoa en amaranth, zilvervliesrijst, peulvruchten, lijn-, sesam- en maanzaad, chiazaad, zonnebloempitten, pompoenpitten, groente, fruit en rauwkost, noten, gedroogde en gekweekte zuidvruchten, kokos (bevat veel vezels en gezonde vetten)

Om voldoende jodium binnen te krijgen is het aan te raden ook regelmatig producten te eten die uit zee komen. Dat kan vis zijn (kies dan voor wilde vette vis) maar ook zeegroenten: zeewier of algen in allerlei vormen (bijvoorbeeld kelppoeder of spirulina).

Pasta wordt gemaakt van tarwe en bevat dus gluten. Pasta heeft wel een lagere glykemische index dan tarwebrood (42 volkorenpasta, 50 wit). Dit komt doordat voor pasta het oudere tarweras ‘durum’ wordt gebruikt. Ook door de samenpersing van de tarwe wordt het minder snel opgenomen. Maar daar kleeft ook het nadeel aan dat het je bloedsuiker over een langere periode hoog houdt. Er zijn glutenvrije pasta’s gemaakt van maismeel, maar dat is nog steeds een koolhydraatbom.

Gezonde alternatieven:

Pasta gemaakt van zeewier (bijv. kelpnoodles)

Gebruik courgette of aubergineplakken als lasagnebladen

Spaghetti gemaakt van groenten. Met een simpel apparaatje als een spirelli (of de uitgebreide spirooli) tover je zachte groenten zoals courgette of wortelen in een handomdraai om in knapperige spaghetti met als voordeel dat je ze niet eens meer hoeft te koken en dus van alle voedingswaarde profiteert.

Niet-granen, zoals wilde rijst, boekweit, millet (gierst of sorghum), quinoa en amaranth bevatten sowieso geen gluten. Het zijn in feite ook zaden, maar van een andere plantenfamilie en met een ander nutriëntenprofiel. Vooral quinoa bevat heel veel voedingswaarde met een hoog eiwitgehalte.

 

 

 

Nieuwtje:

De fabrikant die ik uitgekozen heb om mijn Stella’s Miracles te gaan produceren, is druk doende met mijn recepten, de meeste zijn al uitgeprobeerd. De verpakkingen zijn we nog over bezig, dat is nog een lastige keuze…

Zodra ik meer weet, ook w.b. de datum van lanceren, zal ik het weer laten weten uiteraard.

 

 

 Zie Stella’s Miracles pagina

NIEUW: Nu ook cadeaubonnen te bestellen bij mij vanaf € 5,-, voor elke denkbare waarde. Superleuk verjaardag cadeau o.i.d.! Gratis verstuurd.

cadeaubon Miracles

Weetjes en tips:

 

Tel je eens hoe vaak je per hap kauwt? De meeste mensen kauwen minder dan tien keer. Beter is het om twintig keer te kauwen per hap! 

Weetje:

Stella’s Miracles zijn ook leuke cadeautjes! Ik maak er iets moois van! Verzorgingslijn met puur natuurproducten! Op aanvraag en op maat, maak ik deze producten  ook voor jou, als je wilt. Zie verder pagina Stella’s Miracles  Ik doe dit alles op niet-commerciële basis, dus zonder noemenswaardige winst. Bart Bosch heeft een videoportret gemaakt van mij, gefilmd in mijn heerlijke tuin, in huis en aan de Amstel (waar Uithoorn aan ligt). Geeft een echt goede indruk van wie ik ben, waar ik mee bezig ben en waar ik warm voor loop! Ook te zien op www.detvsite.nl

Als je meer van dit soort weetjes wilt lezen, vul dan je mailadres in rechts bovenin bij Nieuwsbrief. In mijn nieuwsbrief de S-Factor staan altijd de nieuwste weetjes en tips.

Disclaimer: Geen van de informatie, die ik op mijn website weergeef, dient te worden opgevat als medisch advies. Raadpleeg daarom een gekwalificeerd arts indien u medische begeleiding nodig heeft.